Circulariteit in de bouw
Wat is een circulaire economie?
Een circulaire economie is een duurzaam economisch model dat gericht is op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van hergebruik van materialen. In plaats van het traditionele 'lineaire' model van produceren, consumeren en weggooien, stimuleert een circulaire economie het hergebruik, recyclen en herstellen van producten. Het doel is om de levensduur van materialen te verlengen, verspilling te verminderen en ecologische impact te minimaliseren, waardoor een meer veerkrachtige en duurzame samenleving ontstaat.
De noodzaak om circulair te bouwen
De bouwsector staat bekend om een aanzienlijke ecologische impact. Gelukkig is duurzaam bouwen niet langer een utopie. We zien dat de vraag naar een circulaire benadering steeds verder toeneemt.
Circulaire initiatieven in de bouw
1. Het gebruik van hernieuwbare of herbruikbare grondstoffen
Hernieuwbare grondstoffen zoals hout of andere plantaardige materialen nemen CO2 op tijdens de groei en leggen dit vast in hun vezels. Ook is er vaak weinig energie nodig om de grondstoffen te bewerken.
Naast hernieuwbare grondstoffen zijn er ook nog herbruikbare grondstoffen. Denk aan gerecyclede kunststoffen en staal. Zo krijgen oude grondstoffen een nieuwe bestemming. Wel is er voor dit proces meer energie nodig.
2. Hergebruik van producten en restmaterialen
Bij zowel renovatie als nieuwbouw kan besloten worden om niet altijd voor spiksplinternieuwe producten te kiezen. Hergebruik van producten is een goed voorbeeld van circulariteit en zorgt voor een minder grote wegwerpcultuur. Denk aan gebruikte deuren, kozijnen, meubilair en armaturen.
3. Cradle to Cradle (C2C-certificaat)
Producten met een C2C-certificaat, een duurzaamheidskeurmerk, zijn ontworpen en geproduceerd met oog voor maximale herbruikbaarheid en minimale milieu-impact. Belangrijke aspecten van Cradle to Cradle zijn het gebruik van veilige en gezonde materialen, ontwerpen voor demontage en recycling, het minimaliseren van afval en het stimuleren van een positieve sociale en economische impact.
4. Afspraken met leveranciers over refund
Er zijn steeds meer leveranciers met wie je afspraken kan maken over het terughalen van materialen wanneer deze vervangen of vernieuwd moeten worden. Deze leveranciers doorlopen zelf het recycleproces van het product. Bij teruggave van de producten kan een vooraf afgesproken fee ontvangen worden.
Onze projecten met circulaire ontwerpprincipes
Hoofdkantoor Casade
Bij de bouw van het hoofdkantoor van Casade is meer dan de helft van de materialen al eens gebruikt of later opnieuw te gebruiken. Denk aan de deuren en bepaalde sanitaire voorwerpen. Ook zijn de installaties duurzaam en is het pand aanpasbaar bij indelingswijzigingen. Naast circulaire ontwerpprincipes is duurzaamheid erg belangrijk voor dit nieuwe gebouw. De isolatie is gemaakt van natuurlijk materiaal, veel van het eigen energieverbruik wordt zelf opgewekt en het opgevangen water wordt gebruikt voor het voeden van de groene gevels en de planten op het terrein.
Herontwikkeling AZC Katwijk
Bij de herontwikkeling van de locatie van het AZC (asielzoekerscentrum) in Katwijk spelen duurzaamheid en circulariteit een belangrijke rol voor het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Daarom staat een remontabel ontwerp centraal. Dit betekent dat het verplaatsen, veranderen of hergebruiken van bouwdelen in de toekomst eenvoudiger is.
Voor deze locatie is gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw zodat er minder bouwmaterialen nodig zijn. Waar wel nieuwe materialen nodig zijn, ligt de voorkeur voor de keuze van snel hernieuwbare biobased materialen. Denk bijvoorbeeld aan gevelmaterialen van houtcomposiet en natuurlijke isolatiematerialen van vlas, kurk en hennep. Ook worden er restmaterialen toegepast die vrijkomen tijdens de sloop of bij andere projecten.
Circulair bouwen steeds vaker de norm
De bouwsector zit niet stil als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Het gebruik van circulaire materialen, kennis, bewustzijn en technologische innovaties vormen de sleutel tot een meer duurzame en circulaire toekomst.
Wil je ook aan de slag met circulaire initiatieven? Neem contact met ons op.
Roy Goorden
Duurzaamheidsadviseur