Energie bespaartip: controleer stooklijnen en kloktijden

2 oktober 2024
Door het analyseren van stooklijnen en kloktijden kan je mogelijkheden identificeren om energie te besparen in verwarmingssystemen en gebouwen. De meeste mensen gaan pas weer aan de afstellingen van de verwarmingsinstallaties denken als de temperaturen dalen, terwijl het juist een goed idee kan zijn om hier in het voorjaar of de zomer mee te beginnen. Waarom? Je leest het in dit artikel.

Deel dit artikel

Het analyseren van stooklijnen en kloktijden is slechts één van de vele benaderingen om energie te besparen in gebouwen. Het is echter een belangrijke stap om inzicht te krijgen in het energieverbruik en te identificeren waar optimalisaties mogelijk zijn om efficiënter gebruik te maken van energiebronnen.

Optimalisatie van verwarmingssystemen door stooklijnen

De stooklijn is de verhouding tussen de buitentemperatuur en de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater. De stooklijn wordt bepaald door het berekenen van de benodigde watertemperatuur bij verschillende buitentemperaturen. Bij lagere buitentemperaturen moet het verwarmingswater warmer zijn dan bij hogere buitentemperaturen. Door de stooklijnen te analyseren, kun je bepalen of het verwarmingssysteem efficiënt werkt en of er mogelijkheden zijn om de prestaties te verbeteren door de stooklijn te verlagen. Hoe lager de stooklijn, hoe efficiënter en energiezuiniger het verwarmingssysteem werkt. Dit kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen.

Vermindering van onnodig energieverbruik door kloktijden

Het analyseren van kloktijden, zoals de openingstijden van een gebouw, kan helpen bij het identificeren van periodes waarin het energieverbruik kan worden verminderd. Als een gebouw op bepaalde dagen of uren niet wordt gebruikt, kunnen de verwarming, verlichting en andere energie-intensieve systemen worden uitgeschakeld of in een energiebesparende modus worden gezet. Dit helpt onnodig energieverbruik te voorkomen.

Kosten en CO2-uitstoot besparen

Door het optimaliseren van de stooklijnen en kloktijden kan je het energieverbruik van een gebouw verminderen. Dit resulteert vanzelfsprekend in lagere kosten en minder CO2-uitstoot. Ook kan het leiden tot lagere onderhouds- en operationele kosten op de lange termijn omdat de belasting op de verwarmingssystemen wordt verminderd.

Waarom controleren in het voorjaar of de zomer?

Het controleren van de verwarmingsinstallaties in het voorjaar of de zomer heeft meerdere voordelen.

Voordeel 1:

In de zomerperiode kunnen de verwarmingssystemen meestal tijdelijk worden uitgeschakeld of in een energiebesparende modus worden gezet. Zo kan ook het onderhoud efficiënter worden uitgevoerd omdat de systemen niet continue in gebruik zijn.

Voordeel 2:

Het controleren van het verwarmingssysteem in de zomer heeft als voordeel dat je klaar bent voor de koudere maanden die komen gaan. Ook is het makkelijker om een specialist langs te laten komen, omdat de zomermaanden voor hun meestal rustigere periodes zijn.

Voordeel 3:

Het laatste voordeel heeft alles te maken met comfort en perceptie. Als je energiekosten wil besparen door de temperatuur naar beneden bij te stellen of stooklijnen te verlagen, kan je deze wijzigingen het beste in de zomer doorvoeren. In de zomer staat de verwarming meestal niet aan. Wijzigingen worden in deze maanden niet snel opgemerkt door de gebouwgebruikers. Wacht je hiermee totdat de warme truien tevoorschijn komen? Dan zullen veranderingen veel sneller opgemerkt worden en kan je meer klachten verwachten!

Wil je ook aan de slag met energie besparen? Neem contact met ons op.

info@klictet.nl
0416 669 999

Lucien Daas

Technisch Directeur/Sr. Adviseur