EnergieKring: een uniek en innovatief energiecollectief

Maximaal energie opwekken en delen in een energiecollectief
Theater De Kring legde de lat voor hun duurzaamheidsambities hoog. Ons werd door NBArchitecten gevraagd om met alle schuiven open mee te denken in het verduurzamen van het theater. Met deze gedachte zijn kansen en risico’s geanalyseerd en overwogen. Uit de eerste variantenstudie bleek al snel dat het theatergebouw potentieel tot wel 2,5x zoveel energie op kan wekken dan ze zelf nodig hebben. Dat sloot aan bij de vraag van de Gemeente: kunnen we met de verduurzaming van het theater een breed maatschappelijk effect in de directe omgeving bereiken?
De Gemeente Roosendaal is met het idee aan de slag gegaan en ontving van de provincie subsidie om het plan voor een energiecollectief te onderzoeken op haalbaarheid. Dit eerste onderzoek is onlangs positief afgerond. Wel zijn er aandachtspunten die nog verder onderzocht moeten worden om te komen tot een sluitende business case. De afname en het rendement zijn hierin de meest relevante factoren.
Het collectief, met de naam EnergieKring, bestaat uit verschillende omliggende pandeigenaren die aangesloten worden op een lokaal warmtenet. De opgewekte energie van de Calosol gevelpanelen wordt opgeslagen in een grote waterbuffer en daarna verdeeld over deze panden. Ook wordt onderzocht of energie tussen de panden onderling uitgewisseld kan worden. Interessant omdat het theater in de avond gekoeld wordt, terwijl het museum gelijktijdig verwarmd wordt. Nu gaat hierbij veel energie verloren.
Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk de animatie van Theater De Kring:
Andere artikelen
Bekijk alle artikelen
Klictet ontvangt World-class Workplace Label 2025-2026
Klictet is bekroond met het World-class Workplace Label van Effectory voor 2025-2026. Deze erkenning is gebaseerd op medewerkersfeedback en wordt alleen toegekend aan organisaties die beter scoren dan de regionale benchmark op het gebied van medewerkersbetrokkenheid en werkgeverschap.
.png)
Klictet 20 jaar!
Alweer 20 jaar geleden, op 1 april 2005, werd Klictet opgericht als installatieadviesbureau. In de jaren die volgden zijn we uitgegroeid tot een toonaangevend integraal adviesbureau voor installatietechniek, bouwfysica, duurzaamheid en monitoring. Vanaf dag één vormen Stefan en Willem-Jan de drijvende kracht achter onze organisatie – en dat zijn ze vandaag de dag, samen met Lucien, nog steeds.

Flex-e subsidie: flexibel elektriciteitsverbruik
Wil jouw organisatie groeien of verduurzamen, maar kan dat niet door netcongestie? Of ben je geïnteresseerd in het flexibeler verbruiken van elektriciteit, zodat je kosten kunt besparen en tegelijkertijd bijdraagt aan een duurzamer en stabieler elektriciteitsnet? Dan is de Flex-e subsidie interessant voor jou! Lees verder om te ontdekken wat deze subsidie voor jouw organisatie kan betekenen.