BIM (Building Information Model)

2 oktober 2024
Al vele jaren maken wij gebruik van BIM (Building Information Model). Door een project virtueel te bouwen in BIM ontstaat een clashvrij ontwerp en de mogelijkheid tot simulaties. Dit voorkomt verrassingen achteraf, maakt keuzes tastbaar en leidt tot een beter eindresultaat. Maar er vinden veel innovaties plaats die de mogelijkheden met BIM laten toenemen. Deze ontwikkelingen volgen wij op de voet!

Deel dit artikel

Waar gebruiken we BIM nu voor?

In de basis is BIM een 3D-model van een gebouw. Dit model wordt gemaakt om in de ontwerpfase alle fouten eruit te filteren en een beter idee te krijgen van de kosten. Wij zorgen ervoor dat het installatiemodel wordt afgestemd op het bouwkundige en constructieve model van de architect en dat de installateur het kan gebruiken voor hun eigen modellen.

Een bijkomstig voordeel van BIM is dat een gebruiker in de ontwerpfase al door het gebouw heen kan lopen met een VR-bril. Zo kan ervaren worden hoe een gebouw er echt uit komt te zien. Installaties en ruimtes worden zichtbaar wat het mogelijk maakt om gefundeerde keuzes te maken met een beter eindresultaat.

Huidige en toekomstige ontwikkelingen met BIM

1.      BIM tijdens de ontwerpfase

Materialenpaspoort

Tijdens de ontwerpfase kan in het BIM model een materialenpaspoort gemaakt worden. Door in het model kenmerken mee te geven aan grondstoffen, kunnen bijvoorbeeld de ecologische waarde of de herkomst van materialen weergegeven en vastgelegd worden. Dit bevordert het maken van duurzame en circulaire keuzes tijdens de ontwerpfase.

 

2.      BIM tijdens de uitvoeringsfase

Augmented reality als controle

Met software als Dalux wordt het voor ons eenvoudiger om met behulp van Augmented Reality te controleren of de realisatie overeenkomt met de ontwerpen. Het 3D-model maakt het mogelijk om met een tablet door een gebouw heen te lopen en de controle uit te voeren. Verschillen tussen het BIM model en de werkelijkheid kunnen zo eenvoudig opgespoord en aangekaart worden.

Robots voor precieze plaatsing

De techniek gaat echter nog verder. De installateur kan gebruik maken van een kleine robot. Deze kan zelfstandig door een gebouw heen bewegen en dingen aftekenen. Denk aan de plaats van een stopcontact. Ook kunnen deze robots bevestigingspunten boren voor kanalen en leidingen.  

In de uitvoerende fase zorgt BIM er dus voor dat de gemaakte ontwerpen zo nauwkeurig mogelijk gerealiseerd worden.

 

3.      BIM gebruiken in de onderhoudsfase

Bij reparatie en het maken van onderhoudsplanningen

In de onderhoudsfase is het BIM model een informatiemodel van processen en onderdelen. Deze toepassing staat nog in de kinderschoenen maar ontwikkelt snel. Bij storing of reparatie kan een onderhoudspartij op afstand zien welke installaties in een gebouw geplaatst zijn en welke onderdelen besteld of vervangen dienen te worden.

Er zullen dus steeds meer onderhoudsaspecten in het BIM model opgeslagen worden. Dit maakt het mogelijk om planningen te maken op basis van de beschikbare informatie. Denk aan een overzicht van de onderhoudshistorie per onderdeel en de vervangingsmomenten voor het maken van een MJOP. Het inzetten van BIM in de onderhoudsfase zorgt voor meer efficiëntie en lagere arbeids- en reiskosten.

 

4.      BIM bij renovatie, herbestemming of einde levensduur van het gebouw

Wanneer een gebouw in de toekomst gerenoveerd dient te worden of einde levensduur heeft bereikt, geeft het BIM model ook handige informatie. Zo kunnen de aanwezige hoeveelheden per materiaaltype en onderdeel bepaald worden. Op deze manier kan op voorhand al een inschatting gemaakt worden van alle onderdelen die vrijkomen en geschikt zijn voor hergebruik. Ook helpt het bij het bepalen van de manier waarop een gebouw gedemonteerd moet worden. Een belangrijke stap op weg naar circulair bouwen!

 

Streven naar een nog betere samenwerking in 1 BIM model

In een bouwproces zijn meerdere partijen betrokken. Van architect tot adviseur en installateur. In de praktijk blijkt dat elke partij werkt met andere software en dat er nu nog vaak meerdere BIM modellen gemaakt worden door elke individuele partij. Daarom is ons streven om te werken naar een universele schil die het mogelijk maakt om het BIM model eenvoudiger onderling uit te wisselen. Zo kunnen we de mogelijkheden van BIM nog verder benutten!

Wil je meer weten over BIM?

l.daas@klictet.nl
0416 669 999

Lucien Daas

Technisch Directeur/Sr. Adviseur