Circulariteit

23 oktober 2024
Duurzaamheid is de standaard, circulariteit is de trend. Het doel van circulair bouwen is om de levensduur van materialen te verlengen, verspilling van grondstoffen te verminderen en ecologische impact te minimaliseren.

Deel dit artikel

Circulaire initiatieven

Er zijn meerdere circulaire initiatieven die toegepast kunnen worden tijdens de ontwerpfase van een project. Denk aan:

het minimaliseren van componenten en materialen
gebruik van recyclebare materialen
hergebruik van materialen
een materiaalpaspoort voor bewustwording en overzicht
installaties niet instorten zodat deze losmaakbaar zijn

We kijken samen naar de wensen en helpen je om circulaire keuzes te maken. Dit doen we aan de hand van verschillende initiatieven en modellen die we nu verder toelichten.

Het 4R-model

Het 4R-model staat voor: Reduce, Reuse, Recycle, en Recover. Deze strategieën helpen om hulpbronnen duurzamer en efficiënter te gebruiken. Tijdens het ontwerpproces kan het 4R-model goed toegepast worden bij het maken van duurzame beslissingen.

1. Reduce (Verminderen): Verminderen richt zich op het minimaliseren van grondstoffen- en energiegebruik door efficiëntere productie en consumptie.

2. Reuse (Hergebruiken): Hergebruik verlengt de levensduur van producten door ze meerdere keren in hun oorspronkelijke vorm te gebruiken. Denk aan het opknappen van producten en de keuze voor tweedehands.

3. Recycle (Recyclen): Afgedankte materialen worden omgezet in nieuwe producten. Dit vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen en zorgt voor minder afval.

4. Recover (Terugwinnen): Terugwinnen richt zich op het terugwinnen van energie of materialen uit afval, zoals verbranding met energieterugwinning en composteren. Dit sluit de kringloop van materialen, vooral voor moeilijk te recyclen afvalstromen.

 

BIM als hulpmiddel voor circulariteit

Wanneer een gebouw in de toekomst gerenoveerd moet worden of het einde van de levensduur heeft bereikt, biedt het BIM-model waardevolle informatie. Het model maakt het mogelijk om de hoeveelheden van elk materiaaltype en onderdeel te bepalen. Hierdoor kunnen alle vrijgekomen onderdelen die geschikt zijn voor hergebruik vooraf worden ingeschat. Bovendien helpt het BIM-model bij het bepalen van de meest efficiënte manier om een gebouw te demonteren. Dit is een belangrijke stap richting circulair bouwen!

Circulaire beslissingen maken met MPG-berekeningen
De MPG-berekening (MilieuPrestatie Gebouwen) evalueert de milieuprestatie van gebouwen door de impact van materialen en bouwmethoden gedurende de gehele levenscyclus te analyseren. Dit ondersteunt milieubewuste keuzes die bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot en de bevordering van een circulaire economie.

 

Complete benadering met trias energetica, humana en materia

Deze triassen vullen elkaar aan en versterken de overgang naar een duurzamere samenleving:

Trias Energetica richt zich op energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie.
Trias Humana benadrukt het gebruik van ruimtes en het belang van menselijk welzijn en hun betrokkenheid bij duurzame initiatieven.
Trias Materia concentreert zich op efficiënt en duurzaam materiaalgebruik.

Bij circulariteit worden deze drie benaderingen gecombineerd door te streven naar een volledig gesloten kringloop voor materialen en energie. Samen dragen ze bij aan een complete benadering van duurzaamheid, waarin zowel energie, materialen als het welzijn van mensen centraal staan.

Waarom is deze complete benadering belangrijk?

Denk aan de keuze voor het aantal PV-panelen. Deze panelen wekken energie en warmte op  (Trias Energetica). Hiervoor zijn materialen nodig (Trias Materia). Daarom is het vanuit een duurzaam oogpunt belangrijk om niet meer panelen neer te leggen dan nodig is voor het beoogde verbruik. Hiervoor kijken we naar de Trias Humana, dus de manier waarop mensen het gebouw en de ruimtes gebruiken. Als deze 3 triassen in balans zijn, draagt het bij aan duurzaamheid en circulariteit.

Circulariteit tijdens het ontwerpproces

Door tijdens het ontwerpproces circulaire principes toe te passen, kunnen er al in een vroeg stadium circulaire beslissingen gemaakt worden. Benieuwd hoe wij jou op weg kunnen helpen? Neem contact met ons op.

Wil je meer weten over netcongestie?

r.goorden@klictet.nl
0416 669 999

Roy Goorden

Adviseur Duurzaamheid