Energieoptimalisatie

2 oktober 2024
Schaarste aan gecontracteerd transportvermogen, dure en vervuilende energiebronnen en netcongestie vragen om slimme energieoplossingen. Het belang van energieoptimalisatie neemt hierdoor steeds verder toe. Wij volgen de innovaties op de voet.

Deel dit artikel

Wat is energieoptimalisatie?

Energieoptimalisatie gaat verder dan alleen het verminderen van energieverbruik. Het is een integrale benadering die gericht is op het vinden van slimme, innovatieve oplossingen om onze energiebronnen efficiënter te gebruiken, terwijl we tegelijkertijd minder energie verbruiken.

In onze projecten maximaliseren we de opties en minimaliseren we de verspilling in energie. Door energieoptimalisatie analyses krijgen we inzicht in welke opwekking, installatieconcept en opslagsoort het beste aansluit bij het verbruikspatroon. Zo brengen we de vraag en het aanbod van elektriciteit in balans.

Trias energetica en energieoptimalisatie

Als vertrekpunt voor energieoptimalisatie gebruiken we de Trias energetica. Dit is een conceptuele benadering die gericht is op het minimaliseren van het energie,- materiaal en ruimteverbruik. Door het afstemmen van zowel energieleverende als energieverbruikende componenten en dit af te stemmen op het gebruik van de ruimte, bepalen we het best passende installatieconcept. De werkwijze bestaat uit drie stappen:

1. Beperk energieverbruik

Energieverbruik beperken door energie-efficiëntie te maximaliseren en energieverspilling te minimaliseren. Hieronder valt bijvoorbeeld het zoeken naar energie efficiënte componenten en deze af te stemmen op de gebruiker.

2. Gebruik duurzame energie

Gebruik zoveel mogelijk duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie en biomassa. Deze zijn niet altijd beschikbaar, maar energie opslag in waterbuffers en elektrische batterijen kan dit opvangen.

3. Efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen

Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen als het niet anders kan, en zorg voor een zo schoon mogelijke verbranding.

Ontwikkelingen voor energieoptimalisatie

1.      Het gebouw en ontwerp centraal

Wij zetten het gebouw en de gebruiker altijd centraal. Hoe minder energie er verspild wordt, hoe minder energie er nodig is. Daarom kunnen er tijdens de ontwerpfase al beslissingen gemaakt worden om energieverbruik te minimaliseren. Denk aan isolatie, verlichting en installaties. Ook na oplevering, in de gebruikersfase, kunnen energiestromen geoptimaliseerd worden door slimme meters, gedrag en energiemonitoring.

2.      Slimme regeltechniek

Slimme regeltechniek zorgt voor energiezuinigere gebouwen. Door sensoren en geautomatiseerde systemen te integreren, reageert het gebouw intelligent op veranderingen in omgevingsfactoren zoals temperatuur en licht. Zo worden verwarming, koeling en verlichting optimaal afgestemd op de behoeften van het gebouw en de gebruikers. Dit resulteert in aanzienlijke energiebesparingen zonder comfort in te leveren. Van het aanpassen van thermostaten tot het regelen van zonwering, slimme regeltechniek maakt energieoptimalisatie moeiteloos en effectief. Hierdoor worden gebouwen niet alleen duurzamer, maar ook comfortabeler en aangenamer om in te wonen of te werken.

3.      Nauwkeurige berekeningen voor opwekking eigen energie

Door nauwkeurige inschattingen te maken van het daadwerkelijke energieverbruik in de gebruikersfase, is het nu belangrijker dan ooit om het aantal PV-panelen hier goed op af te stemmen. Dit voorkomt dat er veel energie terug geleverd moet worden en dat er minder stroom nodig is als er niet genoeg energie op wordt gewekt. Om dit te berekenen maken we verschillende analyses.

Daarnaast is het ook mogelijk om te kijken naar opties voor load balancing. Dit betekent dat zonnepanelen automatisch uitschakelen als er meer energie opgewekt dan verbruikt wordt, of dat bijv. auto’s opladen wanneer er een overschot aan opgewekte energie is. Load balancing biedt ook een extra kans voor de salderingsregeling die onder druk staat.

4.      Energieopslag als back-up

De laatste jaren is de techniek voor energieopslag, zowel elektrisch als thermisch, sterk ontwikkeld en de ontwikkelingen gaan nog steeds door. Accu’s hebben over het algemeen geen goed imago. Ze zijn nog niet heel ecologisch, groot en vragen om een hoge investering. Aan de andere kant biedt een accu juist veel mogelijkheden. Zo kan opgewekte energie die niet direct nodig is, opgeslagen worden en gebruikt worden wanneer er een tekort is. Per project bekijken we of energieopslag wel of geen aantrekkelijke oplossing is.

Efficiënt energieverbruik met energieoptimalisatie

Met al deze ontwikkelingen passen we dus slimme, innovatieve oplossingen toe om zowel energiebronnen efficiënter te gebruiken als manieren te vinden om minder energie te verbruiken.

Wil je meer weten over energieoptimalisatie?

r.goorden@klictet.nl
0416 669 999

Roy Goorden

Adviseur Duurzaamheid