EED-auditplicht: kansen zien en pakken
Het opstellen van de EED-audit kan een complexe en tijdrovende klus zijn. Wat zijn de precieze vereisten? Hoe kom ik aan alle data en informatie? En hoe lever ik alles aan? De EED-audit is ook een kans. Een kans om een duurzaamheidsstrategie door te voeren in de organisatie. Zo zorgt het niet alleen voor inzicht in energie en CO2 besparing maar ook in kosten investeringen en terugverdientijden.
De audit verplichting geldt voor de volgende ondernemingen:
Bedrijven die 250 personen (250 fte) of meer werkzaam hebben, óf
Bedrijven met een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen én daarnaast een jaarlijks balanstotaal hebben van meer dan € 43 miljoen.
Hulp bij het uitvoeren van de EED Energie-audit
Bij Klictet hebben we veel ervaring met de EED Energie-audit. Het uitvoeren van energiescans en energiebesparingsonderzoeken behoort tot onze kerntaken. Omdat we dagelijks werken aan het ontwerpen van duurzame installaties, adviseren we tijdens de gebouwopname ook of integraal verduurzamen tot de opties behoort. We kijken dus verder dan de energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar die aan bod komen bij de EED-audit. Iets wat niet iedere auditor doet.
Wat zijn de voordelen van de EED-audit?
Naast het voldoen aan de verplichting, biedt de EED-audit veel voordelen voor organisaties. Door inzicht te krijgen in de energieprestaties, kunnen bedrijven gerichte energiebesparende maatregelen nemen die passen bij hun doelstellingen. Dit duurzaamheidsbeleid kan op korte of lange termijn kostenbesparingen opleveren. Daarnaast kan het bijdragen aan een duurzaam imago van het bedrijf en kan het leiden tot meer klanten en opdrachtgevers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
Subsidies en fiscaal voordeel EED-audit
Over de gemaakte kosten voor het uitvoeren van de maatregel van de EED-audit, kan je misschien gebruik maken van verschillende subsidies waaronder de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bij deze subsidieregeling wordt een percentage van het investeringsbedrag afgetrokken van de fiscale winst.
Wanneer moet ik de EED-audit indienen?
Heeft jouw organisatie een EED-audit plicht? Dan moet je één keer in de vier jaar rapporteren. De derde ronde opent op 1 juli 2023 en loopt tot 31 december 2024. De nieuwe audit moet uiterlijk 4 jaar na het indienen van de vorige audit opnieuw ingediend worden.
De EED-audit en informatieplicht energiebesparing combineren
Naast de EED-auditplicht is er ook nog de informatieplicht energiebesparing. Hiervoor moet één keer in de vier jaar geïnformeerd worden welke energiebesparende maatregelen door jouw organisatie zijn uitgevoerd. Voor deze ronde moet de rapportage uiterlijk 1 december 2023 ingediend worden. Wanneer we jouw organisatie helpen met de EED-audit, voeren we de informatieplicht gelijktijdig uit.
Wil je hulp bij de EED-audit? Neem contact met ons op.
Lucien Daas
Technisch Directeur/Sr. Adviseur
Andere artikelen
Start bouw nieuw kindcentrum in Geldermalsen officieel gevierd
Op dinsdag 15 oktober 2024 gaf wethouder Piet Jan den Dikken samen met kinderen van OBS Jan Harmenshof en CBS Oranje Nassauschool het officiële startschot voor de bouw van het nieuwe kindcentrum (KC) in Geldermalsen. Het gebouw, dat straks ruimte biedt aan meer dan 490 kinderen, combineert onderwijs en kinderopvang in een moderne en duurzame omgeving.
Stage bij Klictet
Bij Klictet krijgt Darren Moens, derdejaars Bouwkunde, de kans om zijn kennis van bouwfysica te verdiepen en actief mee te werken aan actuele projecten, met een balans tussen kantoor- en veldwerk. Hij stelt zich graag even voor.
Personeelsavond vol gezelligheid, competitie en hilariteit
Op zaterdag 5 oktober vond ons jaarlijkse personeelsfeest plaats voor medewerkers en partners van Klictet en Gydz. De avond stond volledig in het teken van samen genieten, onderlinge competitie en uiteraard veel gezelligheid.