EED-auditplicht: kansen zien en pakken

2 oktober 2024
De EED-audit heeft als doel om inzicht te krijgen in het energieverbruik van bedrijven en om mogelijkheden te identificeren voor het verminderen van energieverbruik en CO2-uitstoot op lange termijn. De ene organisatie ziet het als een verplicht nummer. De ander grijpt deze mogelijkheid aan, ziet nieuwe kansen voor verduurzaming en past de organisatiedoelstellingen aan. Hier kan Klictet bij helpen.

Deel dit artikel

Het opstellen van de EED-audit kan een complexe en tijdrovende klus zijn. Wat zijn de precieze vereisten? Hoe kom ik aan alle data en informatie? En hoe lever ik alles aan? De EED-audit is ook een kans. Een kans om een duurzaamheidsstrategie door te voeren in de organisatie. Zo zorgt het niet alleen voor inzicht in energie en CO2 besparing maar ook in kosten investeringen en terugverdientijden.

De audit verplichting geldt voor de volgende ondernemingen:

  • Bedrijven die 250 personen (250 fte) of meer werkzaam hebben, óf

  • Bedrijven met een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen én daarnaast een jaarlijks balanstotaal hebben van meer dan € 43 miljoen.

Hulp bij het uitvoeren van de EED Energie-audit

Bij Klictet hebben we veel ervaring met de EED Energie-audit. Het uitvoeren van energiescans en energiebesparingsonderzoeken behoort tot onze kerntaken. Omdat we dagelijks werken aan het ontwerpen van duurzame installaties, adviseren we tijdens de gebouwopname ook of integraal verduurzamen tot de opties behoort. We kijken dus verder dan de energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar die aan bod komen bij de EED-audit. Iets wat niet iedere auditor doet.

Wat zijn de voordelen van de EED-audit?

Naast het voldoen aan de verplichting, biedt de EED-audit veel voordelen voor organisaties. Door inzicht te krijgen in de energieprestaties, kunnen bedrijven gerichte energiebesparende maatregelen nemen die passen bij hun doelstellingen. Dit duurzaamheidsbeleid kan op korte of lange termijn kostenbesparingen opleveren. Daarnaast kan het bijdragen aan een duurzaam imago van het bedrijf en kan het leiden tot meer klanten en opdrachtgevers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.

Subsidies en fiscaal voordeel EED-audit

Over de gemaakte kosten voor het uitvoeren van de maatregel van de EED-audit, kan je misschien gebruik maken van verschillende subsidies waaronder de Energie-investeringsaftrek (EIA). Bij deze subsidieregeling wordt een percentage van het investeringsbedrag afgetrokken van de fiscale winst.

Wanneer moet ik de EED-audit indienen?

Heeft jouw organisatie een EED-audit plicht? Dan moet je één keer in de vier jaar rapporteren. De derde ronde opent op 1 juli 2023 en loopt tot 31 december 2024. De nieuwe audit moet uiterlijk 4 jaar na het indienen van de vorige audit opnieuw ingediend worden.

De EED-audit en informatieplicht energiebesparing combineren

Naast de EED-auditplicht is er ook nog de informatieplicht energiebesparing. Hiervoor moet één keer in de vier jaar geïnformeerd worden welke energiebesparende maatregelen door jouw organisatie zijn uitgevoerd. Voor deze ronde moet de rapportage uiterlijk 1 december 2023 ingediend worden. Wanneer we jouw organisatie helpen met de EED-audit, voeren we de informatieplicht gelijktijdig uit.

Wil je hulp bij de EED-audit? Neem contact met ons op.

info@klictet.nl
0416 669 999

Lucien Daas

Technisch Directeur/Sr. Adviseur

Andere artikelen

woensdag 4 september 2024

Maatschappelijk Prioriteren bij Netcongestie: Voorrang voor Projecten van Algemeen Belang

Met de snelle toename van duurzame energieprojecten en de elektrificatie van de industrie en mobiliteit, komt het Nederlandse elektriciteitsnet steeds vaker onder druk te staan. Netcongestie, waarbij de vraag naar transportcapaciteit het aanbod overstijgt, zorgt ervoor dat veel nieuwe projecten niet tijdig op het elektriciteitsnet kunnen worden aangesloten. Om te voorkomen dat vitale maatschappelijke projecten hierdoor vertraging oplopen, treedt per 1 oktober 2024 het maatschappelijk prioriteringskader in werking. Dit besluit is opgenomen in het definitieve Codebesluit Prioriteringsruimte bij Transportverzoeken van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Lees meer
woensdag 26 juni 2024

Energie, focus en verbinding tijdens gezamenlijk college, OFF GRID

Afgelopen vrijdag 21 juni, stond De Schoenfabriek “bol” van interne activiteiten voor de teams van Quadrant4, Klictet en Gydz. Op de langste dag van het jaar kleurde deze alvast een beetje oranje en namen we na de lunch deel aan een gezamenlijk college dat ging over energiemanagement en energie optimalisatie voor onze projecten. Hierbij hebben we off-grid scenario’s besproken en na afloop van het college gezamenlijk genoten van een geheel verzorgde BBQ om de zomer mee in te luiden. Binnen de muren van De Schoenfabriek bevinden zich twee bedrijven met een gedeelde mindset. De synergie tussen hen is direct merkbaar zodra het gesprek zich richt op vormgeving, bouwfysica en installatietechniek. Beide teams herbergen diverse disciplines die pionieren binnen hun vakgebied, altijd strevend naar het zetten van dat “extra stapje”.

Lees meer
woensdag 29 mei 2024

Strand, racen en gezelligheid: teambuildingsdag 2024

Op vrijdag 24 mei lieten we onze laptops thuis en gingen we eropuit met ons geweldige team. Bestemming? Zandvoort!

Lees meer