Netcongestie

23 oktober 2024
Netcongestie is een groeiend probleem in Nederland en wordt veroorzaakt door de toename van elektriciteitsgebruik en de opkomst van hernieuwbare energiebronnen.

Deel dit artikel

Wat is Netcongestie?

Netcongestie treedt op wanneer de vraag naar elektriciteit of het aanbod ervan op een bepaald punt in het elektriciteitsnetwerk de capaciteit van dat netwerk overschrijdt. Dit zorgt voor overbelasting van het netwerk, wat kan resulteren in stroomuitval of de noodzaak om het aanbod te beperken.

Doordat het net op veel plaatsen vol zit, is het lastig voor nieuwe bouwprojecten om een aansluiting te verkrijgen met de juiste capaciteit. Hierdoor dreigen projecten vast te lopen en stil te vallen.

Oorzaken van Netcongestie

Toename van elektriciteitsgebruik: De groei van elektrische voertuigen, warmtepompen en andere elektrische apparaten verhoogt de vraag naar elektriciteit.
Opkomst van hernieuwbare energie: Zonnepanelen en windmolens produceren elektriciteit op momenten dat de zon schijnt of de wind waait, wat kan leiden tot pieken in het aanbod die het netwerk moet verwerken.
Verouderde en beperkte infrastructuur: Delen van het elektriciteitsnetwerk zijn verouderd en kunnen de moderne vraag en het aanbod niet aan. Ook is de capaciteit van de huidige infrastructuur nog niet hoog genoeg.

Oplossingen voor netcongestie: netbeheerders aan zet

Netbeheerders, zoals TenneT, Liander, Enexis en Stedin, zitten niet stil. Zij zien 2 oplossingen:

1. Het net uitbreiden

Dit omvat het aanleggen van nieuwe kabels en transformatorstations om de capaciteit te vergroten. Dit gebeurt op verschillende plekken maar is een traject dat nog jaren zal duren. Daarnaast kunnen microgrids aangelegd worden. Dit zijn lokale netwerken die energie kunnen uitwisselen binnen een wijk of bedrijfspark, waardoor de druk op het centrale netwerk vermindert.

2. Zo efficiënt mogelijk omgaan met de bestaande capaciteit.

Dat kan op verschillende manieren:

  • Congestiemanagement: Als in een regio de transportcapaciteit groter is dan het net aan kan, wordt deze regio uitgeroepen tot congestiegebied. De netbeheerder en de gebruikers kijken dan samen naar een andere verdeling van de transportcapaciteit. De netbeheerder kan op een piekmoment aan gebruikers vragen om minder gebruik te maken van het net. Hiervoor ontvangen zij een vergoeding aan de hand van biedingen. Bij een overschot aan energie kunnen zo bijv. zon- en windparken tijdelijk minder energie leveren of grootgebruikers kunnen op deze momenten meer energie gaan verbruiken. Vraag en aanbod worden zo beter op elkaar afgestemd.

  • Herzien van contracten: Nieuwe aansluitingen worden nu vergeven o.b.v. theoretische beschikbaarheid op het net. Gebruikers hebben een contract voor een bepaalde hoeveelheid en daarna wordt niet meer gekeken of zij deze capaciteit ook echt gebruiken. Door het verbruik op papier en in de praktijk dus langs elkaar te houden, ontstaat er misschien nog ruimte voor nieuwe aansluitingen

  • Slimme Netwerken: Het implementeren van technologieën die de vraag en het aanbod van elektriciteit beter kunnen balanceren, zoals slimme meters en demand response systemen.

  • Decentrale Energieopslag: Het gebruik van batterijen om overtollige energie op te slaan tijdens piekproductie en deze vrij te geven tijdens piekvraag.

Energieoptimalisatie: ons antwoord op netcongestie voor projecten

De netbeheerders zitten dus niet stil en zijn volop in beweging om innovatieve oplossingen toe te passen als antwoord op de netcongestie. Gelukkig zijn er vanuit de ontwerpkant ook veel oplossingen te bedenken om bouwprojecten niet stil te laten vallen. Door energiezuinige en efficiënte beslissingen te maken in het ontwerpproces, heeft een gebouw minder energie en dus een kleinere aansluiting nodig. Dit proces heet energieoptimalisatie.

In onze projecten streven we naar het maximaliseren van opties en het minimaliseren van energieverspilling. Door middel van energieoptimalisatie-analyses krijgen we inzicht in welke opwekkingsmethoden, installatieconcepten en opslagtypen het beste aansluiten bij het verbruikspatroon. Zo zorgen we voor een evenwicht tussen vraag en aanbod van elektriciteit.

Netcongestie vraagt om creativiteit

Netcongestie vraagt om creatieve oplossingen. Zowel van de netbeheerder als van de partners in een bouwteam. Benieuwd hoe wij jou op weg kunnen helpen? Neem contact met ons op.

Wil je meer weten over netcongestie?

r.goorden@klictet.nl
0416 669 999

Roy Goorden

Adviseur Duurzaamheid