EnergieKring Roosendaal
Advies installaties en duurzaamheid
Bij Klictet werken we graag aan innovatieve en duurzame oplossingen die impact maken. De renovatie van Theater De Kring in Roosendaal is daar een perfect voorbeeld van. Uit de eerste vraag om het theater te verduurzamen, is een nieuw project ontstaan: EnergieKring. Dit is een lokaal warmtenet en een uniek initiatief voor een energiecollectief. Een doorbraak voor de energietransitie.
Een duurzame toekomst met De EnergieKring
Tijdens de eerste variantenstudies bleek dat Theater de Kring niet alleen energieneutraal kon worden maar ook meer warmte kon opwekken dan het zelf nodig heeft. Dankzij innovatieve technieken, zoals thermische panelen en een warmtewin-gevel, wordt het theater een bron van duurzame energie voor omliggende gebouwen, zoals de Sint Janskerk en het Tongerlohuys. Dit unieke lokale warmtenet verlaagt niet alleen de energiekosten, maar vermindert ook de CO2-uitstoot in de binnenstad. Klictet heeft dit idee samen met andere partijen grondig onderzocht en op haalbaarheid getest.
Een greep uit onze werkzaamheden
Van idee naar realisatie
Het opzetten van een dergelijk lokaal warmtenet is vrij uniek. Dit betekent ook dat er nog veel nieuwe zaken uitgezocht moeten worden. Niet alleen technisch en praktisch maar bijvoorbeeld ook juridisch. Hoe wordt de opgewekte energie opgeslagen en kan de energie ook onderling uitgewisseld worden? Zo kan het theater bijvoorbeeld in de avond en nacht gekoeld worden terwijl het museum gelijktijdig verwarmd wordt.
Het warmtenet wordt nu gerealiseerd en zal naar verwachting in januari 2027 in gebruik genomen worden. Daarna wordt ook gekeken of er nog meer gebouwen hierop aangesloten kunnen worden.
Beeldmateriaal: NBArchitecten