Theater de Kring in Roosendaal
Advies installaties en bouwfysica
Theater de Kring in Roosendaal wordt hét groene icoon van de stad. Stijgende energiekosten en een grindbetonnen theatertoren waren aanleiding voor De Kring om te verbouwen en te verduurzamen. Samen met de gemeente Roosendaal zijn er grenzen verlegd om de verbouwing te realiseren.
Verduurzaming als drijfveer
Het gebouw gaat warmte opwekken met thermische gevelelementen van aluminium op de 25 meter hoge theatertoren. Deze gevelelementen zijn voorzien van een speciale verfcoating die zonnestralen absorbeert. In deze panelen zitten buisjes met water die kunnen verwarmen én koelen. De gevelelementen kunnen bij direct zonlicht temperaturen creëren zodat er in deze situatie geen verwarming of warmtepomp nodig is. De opgevangen warmte wordt door een buizencircuit met water naar een verwarmingssysteem geleid. Dit systeem zorgt voor vloerverwarming in het gebouw. In de avond en winterperiode wordt de opgevangen warmte opgewaardeerd met een warmtepomp.
Het gebouw wordt daarbij thermisch geïsoleerd naar nieuwbouw eisen. Uiteraard worden er PV-panelen geplaatst voor de opwekking van elektrische energie.
Integrale benadering
Al onze disciplines komen samen bij theater de Kring. Zo zorgen we voor een optimaal samenspel van thermisch comfort, akoestiek, duurzaamheid en meer.
Dit project laat zien hoe een theater niet alleen bezoekers kan inspireren, maar ook een hele stad toekomstbestendiger kan maken.
Een greep uit onze werkzaamheden
Groen en toegankelijk
Theater De Kring wordt niet alleen duurzamer maar ook visueel aantrekkelijker en toegankelijker. Vergroening verhoogt de biodiversiteit en vermindert hittestress in de stad. Bovendien wordt het theater beter bereikbaar voor ouderen en mindervaliden, met onder andere een nieuwe lift en een prachtig dakterras. Het dakterras verbindt het Tongerloplein met de achterliggende stadstuin.
Energiecollectief de EnergieKring
Naast de revitalisatie zijn we ook betrokken bij de EnergieKring. Een uniek initiatief voor een energiecollectief tussen Theater de Kring, Stichting Erfgoedcentrum Tongerlohuys en Stichting St Jan. De overtollige warmte die door het theater wordt opgewekt wordt gebruikt om zowel het Tongerlohuys als de Sint Janskerk te verwarmen. Meer weten over de EnergieKring? Klik hier.