Nieuwbouw IKC Anspach in Dongen
Advies installaties en bouwfysica
De nieuwbouw van IKC J.J. Anpach is ontstaan uit de wens om de J.J. Anpachschool en Petito’s kinderopvang samen te brengen in één integraal kindcentrum. Dit nieuwe gebouw past bij de moderne manier van lesgeven en heeft een open leer- en werkstructuur.
Het gebouw straalt duurzaamheid uit op verschillende manieren. Voor verwarming en koeling wordt een gesloten WKO-installatie gebruikt. Dit systeem haalt warmte en kou uit de bodem. Daardoor kan het gebouw op een slimme manier gekoeld worden, zonder extra energieverbruik.
Omdat het onderwijsgebouw een open karakter heeft, is er vraaggestuurde ventilatie. Dit betekent dat de lucht zich verplaatst met de mensen in het gebouw. Daarnaast zorgt een hoog rendement warmte- en vochtterugwinningssysteem voor een prettig binnenklimaat.
Ook op het gebied van waterverbruik zijn er duurzame maatregelen genomen. Het gebouw heeft een grijswatersysteem. Regenwater wordt opgevangen in ondergrondse tanks en gebruikt voor het doorspoelen van toiletten. Hierdoor wordt veel drinkwater bespaard. Dit systeem helpt ook om wateroverlast te verminderen.
Bouwfysica
Een open structuur maakte het advies voor akoestiek en brandveiligheid extra uitdagend. Daarom zijn akoestische panelen met steenwol gebruikt en is een brandscherm geplaatst dat sluit bij rookdetectie.
Een greep uit onze werkzaamheden:
Uitdagingen en slimme oplossingen
Een grote uitdaging was netcongestie. Het verkrijgen van een grootverbruikaansluiting was onmogelijk waardoor het gebouw niet in gebruik kon worden genomen.
Dit vroeg om slimme oplossingen. Daarom maakten we een uitgebreide energieanalyse. Hiermee konden we het energieverbruik tot in detail simuleren. De resultaten lieten zien dat het duurzame energieconcept juist een voordeel bood in een situatie met netcongestie.
Dankzij de juiste afspraken, slimme installaties en efficiënte regelingen kon de school toch open. Dit gebeurde met een kleinverbruikaansluiting van 3x63A. Het tekort aan stroom wordt opgevangen met een batterijopslagsysteem dat op het terrein is geplaatst.
Meer weten?
Benieuwd hoe we deze school hebben gerealiseerd ondanks netcongestie? Lees dan het artikel: "Een nieuwe school realiseren met de uitdagingen van netcongestie? Het kan!"