Een nieuw schoolgebouw realiseren met de uitdagingen van netcongestie? Het kan!

Netcongestie vraagt niet alleen om slimme manieren om energie te verkrijgen en op te slaan, maar juist ook om na te denken over het verbruik. Energie die niet verbruikt wordt, hoeft ook niet afgenomen of opgewekt te worden. Dit noemen we energieoptimalisatie.
Hoe dit proces van energieoptimalisatie er in de praktijk uitziet, leggen we uit aan de hand van onze ervaringen met de realisatie van IKC Anspach in Dongen.
Een dynamisch installatieconcept als antwoord op netcongestie
Inzicht met energieoptimalisatie
Met een beperkt beschikbaar vermogen is het allereerst belangrijk om inzicht te krijgen in het te verwachten energieverbruik. Daarom zijn we voor IKC Anspach begonnen met energiesimulatie. Samen met de gebruikers is er een gebruikerspatroon opgesteld waar de installaties op zijn afgestemd.
Zo is er gekozen voor een gesloten WKO-installatie die voorziet in warmte en koude vanuit de bodem. Hierdoor heeft het gebouw ‘gratis’ koeling en wordt het met een zeer hoog rendement verwarmd.
De vraag gestuurde ventilatie meet de CO2 continue en past zich aan de bezetting aan. Slim, want dit voorkomt onnodig energieverlies in ruimtes die niet bezet zijn. De luchtbehandelingskast is geplaatst aan de zijkant van het schoolgebouw. Onze adviseur installaties en projectleider bouwfysica hebben hiervoor integraal samengewerkt om te zorgen dat de geluidsuitstraling naar de lokalen en omgeving beperkt wordt.

Batterij met energiemanagementsysteem voor slim laden
Doordat er niet genoeg vermogen beschikbaar was, is er gekozen voor een batterij opslagsysteem met een EMS (energiemanagementsysteem). Aan de hand van de gebruikerspatronen van de school wordt gekeken wanneer de batterij opgeladen kan worden vanuit het openbare net. Als de school uit is, laadt de batterij langzaam op tot de volgende ochtend als de school weer begint.
Voor een gebouw waar het verbruik niet 24/7 hetzelfde is, is een batterij een goede oplossing om het tekort aan stroom tijdens piekuren op te vangen en deze tijdens daluren weer op te laden. Gelukkig worden de batterijen en bijbehorende techniek steeds beter zodat het in de praktijk ook steeds beter werkt. Deze school in Dongen is daar een goed voorbeeld van!
PV-panelen
Tot voorkort was de trend om zoveel mogelijk PV-panelen te plaatsen. Nu opgewekte energie niet meer terug geleverd mag worden aan het net, is dit niet meer aantrekkelijk. Daarom is er bij deze school gekozen om het aantal panelen af te schalen naar het gecontracteerd vermogen. Het geld dat hiermee bespaard is, is geïnvesteerd in bijvoorbeeld daglichtregeling. Dit meet de sterkte van invallend daglicht en past hier de intensiteit van de kunstmatige verlichting op aan. Samen met onze bouwfysica afdeling en de architect is gekeken hoe de daglichtopbrengst gemaximaliseerd kon worden.
Al deze beslissingen zorgen voor een dynamisch installatieconcept dat zich aanpast op het gebruik van het gebouw. Het resultaat is efficiënt energieverbruik en zo min mogelijk verspilling.
Netcongestie kan lastig zijn maar biedt dus vooral ook een hoop kansen!
Wil je ook weten wat er mogelijk is? Neem contact met ons op.

Ronnie Theeuwes
Adviseur